fbpx

Πρoετοιμασία και Προσέγγιση των μαμάδων για το Μητρικό Θηλασμό (ΜΕΡΟΣ 1ο)

Ένα άρθρο από τη μαία Δρογώση Μαρία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά τις πολύ ανεπτυγμένες προόδους που έχουν γίνει στην τεχνητή διατροφή, η ιδεώδης διατροφή του νεογνού και βρέφους είναι και θα εξακολουθεί να παραμένει η φυσική διότι τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά, εξακριβωμένα κι αναμφισβήτητα.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα και πόσα προσφέρει διότι είναι το μόνο γάλα που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπινου βρέφους, σε αντίθεση με το αγελαδινό που είναι φτιαγμένο για μοσχαράκια! Έτσι το μητρικό γάλα περιέχει τη σωστή αναλογία σε θρεπτικές ουσίες που το καθιστούν πολύ εύπεπτο. Είναι πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία, δεν κοστίζει, είναι πάντα προσιτό, δεν απαιτεί προετοιμασία, προστατεύει από λοιμώξεις κι αλλεργίες, λόγω των αντισωμάτων που περιέχει, καθώς κι από δυσκοιλιότητα, κολικούς, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Η άμεση σωματική επαφή με το μωρό βοηθάει στην ανάπτυξη πιο στενής σχέσης. Τέλος, περιέχει αυξητικούς παράγοντες, που έχουν ευνοϊκή δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, το μητρικό γάλα οδηγεί σε καλύτερη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

Η τεχνητή διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του βρέφους συνδέεται με την εμφάνιση των παρακάτω:

  • Περισσότερες διάρροιες
  • Περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας
  • Περισσότερες ωτίτιδες
  • Περισσότερες αλλεργίες
  • Περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας δυσπεψίας
  • Περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη
  • Περισσότερες νοσηλείες σε νοσοκομεία

«Γι’αυτό θα πρέπει όλες οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να τρέφουν αποκλειστικά με το γάλα τους τα παιδιά τους από τη γέννηση ως την ηλικία των 4-6 μηνών. Μετά τα παιδιά πρέπει να συνεχίζουν το θηλασμό, ενώ συγχρόνως να λαμβάνουν σωστή και ικανοποιητική σε ποσότητα συμπληρωματική τροφή μέχρι τα δύο χρόνια της ηλικίας τους αλλά και περισσότερο. Τα παραπάνω μπορεί να επιτευχθούν αν δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον συνειδητοποίησης κι υποστήριξης. Απαιτείται σε πολλές χώρες να ενισχυθεί η «κουλτούρα θηλασμού» και να υπερασπισθεί με σθένος από την εισβολή της «κουλτούρας του μπουκαλιού». Προϋποθέτει την απομάκρυνση εξαναγκασμών κι επιδράσεων που αναστατώνουν συχνά με δυσδιάκριτο κι έμμεσο τρόπο τις αντιλήψεις για τη συμπεριφορά προς το μητρικό θηλασμό. Απαιτείται ευαισθησία και συνεχής επαγρύπνηση και μια πλατιά στρατηγική πληροφόρησης που θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό από το σύστημα υγείας, το χώρο εργασίας και την κοινότητα. Οι αρχές πρέπει να παρακινηθούν να ενσωματώσουν την πολιτική προώθησης του μητρικού θηλασμού στη γενική τους πολιτική υγείας κι ανάπτυξης. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν οι πολιτικές υπέρ του μητρικού θηλασμού.» (Διακήρυξη Innocenti)

Είναι πολύ λυπηρή η διαπίστωση ότι η πλειονότητα των μητέρων έχουν την επιθυμία να θηλάσουν αλλά δεν καρποφορεί λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας και της μη κατάλληλης διαπαιδαγώγησης τους.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σωματικές ικανές για να θηλάσουν, με την προϋπόθεση ότι θα ενθαρρυνθούν επαρκώς και θα προστατευθούν από αποθαρρυντικές εμπειρίες και σχόλια κατά το διάστημα που εδραιώνεται η έκκριση του γάλακτος. Η μαία που θα ασχοληθεί με τη μέλλουσα μητέρα να θηλάσει, θα πρέπει να συζητά τα πλεονεκτήματα του θηλασμού ήδη από τα μέσα του πρώτου τριμήνου της κύησης ή όταν η μητέρα αρχίζει να κάνει σχέδια για το μωρό της. Πολλές αμφίθυμες προς το μητρικό θηλασμό μητέρες, θα μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία εάν καθησυχασθούν και υποστηριχθούν ψυχικά. Αν η μητέρα απορρίψει την ιδέα του μητρικού θηλασμού η υπερβολική πίεση για να θηλάσει, μπορεί να αποβεί καταστροφική στη σχέση μητέρας-παιδιού.

Για να γίνει κατανοητό εάν χρειάζεται προετοιμασία για το θηλασμό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ας ανατρέξουμε στα βασικά:

Είμαστε θηλαστικά που γεννηθήκαμε με την ιδιότητα, την ικανότητα και τις προδιαγραφές για να θηλάσουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή έξω στη φύση, το στήθος της γυναίκας δε θα ήταν προστατευμένο κάτω από μαλακές στρώσεις ρούχων. Από τη γέννηση θα ερχόταν σε επαφή με τον ήλιο, τον αέρα και το χώμα και θα ήταν ικανό να περάσει στην τελική του λειτουργία, που είναι ο θηλασμός. Στη σημερινή εποχή το στήθος της γυναίκας προστατεύεται από ρούχα, οπότε δεν είναι αρκετά σκληραγωγημένο. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα. Συγχρόνως όμως, το μυαλό της γυναίκας καταιγίζεται από ιδέες όπως ότι ο θηλασμός πονάει, ότι το στήθος είναι απλώς μια άλλη μορφή διατροφής και οι θηλές της πρέπει να έχουν το τέλειο σχήμα της πιπίλας ή της θηλής του μπιμπερόν. Αυτό αποτελεί πρόβλημα. Πολλές γυναίκες θεωρούν εκ προοιμίου ότι έχουν στήθος ακατάλληλο για θηλασμό. Πολλές γυναίκες επίσης, θα ήθελαν να θηλάσουν αλλά πιστεύουν ότι έχασαν την ευκαιρία γιατί δεν προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, απορία ή διευκρίνιση είμαι στη διάθεση σας να απαντήσω άμεσα στέλνοντάς μου στο mariamaia4058@yahoo.gr, 6944251687

CLOSE
X
Add to cart