fbpx

Οφθαλμο-καλλυντικά- Μια νέα κατηγορία καλλυντικών προϊόντων

Τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούν προϊόντα νέας γενιάς, που πρωτοκυκλοφόρησαν την τελευταία πενταετία. Προσεγγίζοντας ετυμολογικά την έννοια του οφθαλμο-καλλυντικού, θα βλέπαμε ότι ορίζεται ως το καλλυντικό για τους οφθαλμούς, δηλαδή τα μάτια.

Οφθαλμο-καλλυντικά

Μια νέα κατηγορία καλλυντικών προϊόντων
Τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούν προϊόντα νέας γενιάς, που πρωτοκυκλοφόρησαν την τελευταία πενταετία. Προσεγγίζοντας ετυμολογικά την έννοια του οφθαλμο-καλλυντικού, θα βλέπαμε ότι ορίζεται ως το καλλυντικό για τους οφθαλμούς, δηλαδή τα μάτια – See more at: http://www.theeyebeauty.com/ofthalmokallyntika#sthash.yewEUPtv.dpuf
Τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούν προϊόντα νέας γενιάς, που πρωτοκυκλοφόρησαν την τελευταία πενταετία. Προσεγγίζοντας ετυμολογικά την έννοια του οφθαλμο-καλλυντικού, θα βλέπαμε ότι ορίζεται ως το καλλυντικό για τους οφθαλμούς, δηλαδή τα μάτια. – See more at: http://www.theeyebeauty.com/ofthalmokallyntika#sthash.wUGvJySW.dpuf

Πιο αναλυτικά μάλιστα, καλλυντικό ονομάζεται κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που προορίζεται να έλθει σε επαφή με διάφορα εξωτερικά μέρη του ανθρωπίνου σώματος. Πιθανώς, λοιπόν, σε αυτό το σημείο ερμηνείας να γεννιόταν – εύλογα, αφού κάτι τέτοιο δε διδάσκεται – η απορία πώς θα μπορούσε ένα καλλυντικό, που αφορά σε εξωτερική χρήση, να χρησιμοποιείται για την περιποίηση των ματιών. Πρόκειται για ένα σημείο μεγάλης παρανόησης, αφού η ιατρική κοινότητα θεωρεί πια ότι τα μάτια ανήκουν και αυτά στα εξωτερικά σημεία του σώματος μας, όπως είναι τα μαλλιά και το δέρμα! Πιο συγκεκριμένα, και πέρα από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες, ο επιπεφυκότας, ο κερατοειδής και ό,τι μπορούμε να δούμε στα μάτια, όπως την άσπρη περιοχή, την ίριδα, αλλά και τη φυσική τους υγρασία, αφορούν όλα σε εξωτερικά μέρη των οφθαλμών και, αντίστοιχα, σε εξωτερικές φυσικές λειτουργίες.

Η ιδέα των οφθαλμοκαλλυντικών δεν είναι τόσο νέα, όσο ίσως πιστεύουμε. ‘Έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μίγματα φυσικών συστατικών για την υγεία και την ομορφιά των ματιών τους. Ήδη από τότε η περιποίηση του δέρματος κι των ματιών ήταν μέρος της γυναικείας καθημερινότητας. Η ιδέα, ωστόσο, παρασκευής των οφθαλμοκαλλυντικών, εκ νέου, γεννήθηκε από τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής, σε περιβαλλοντικό, αλλά και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο (stress). Η επίδραση αυτών των παραγόντων υπήρξε αφορμή πολλών και εκτεταμένων κλινικών μελετών. Λόγω του ενδιαφέροντος των ευρημάτων τους, μάλιστα, οι έρευνες επεκτάθηκαν μες το χρόνο και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Τα νέα οφθαλμολογικά στοιχεία παρουσιάζουν επιβαρυντικά για την κατάσταση των ματιών μας στοιχεία και συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην αποδοχή και επιβεβαίωση παλιότερης υπόθεσης και θεωρίας περί οφθαλμο-γήρανσης. Οι περισσότερες ενοχλήσεις και παθήσεις των ματιών μας, δείχνουν πια το μεγάλο βαθμό ευαισθησίας τους και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν προ-ενδείξεις για μελλοντικά οφθαλμικά προβλήματα.

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό πώς δημιουργήθηκε και υπάρχει η ανάγκη μιας πιο ιδιαίτερης – σε σχέση με ό,τι είχαμε κατά νου – φροντίδας των ματιών. Είναι πλέον απαραίτητο να τα καθαρίζουμε, να τα ενυδατώνουμε, να τα θωρακίζουμε απέναντι στον κίνδυνο της επιπεφυκίτιδας, της βλεφαρίτιδας, των μολύνσεων εν γένει και των αλλεργιών. Τα μάτια μας χρειάζονται περιποίηση και προστασία, ενίσχυση της φυσικής τους υγρασίας, της καθαρότητας και της διαύγειάς τους.

Τα οφθαλμο-καλλυντικά συμβάλλουν σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. Αποτελούνται από μίγμα φιλικών προς τα μάτια ουσιών και από ωφέλιμα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες των ματιών, προστατεύουν από μολυσματικούς μικροοργανισμούς και βακτήρια. Χωρίς να ταυτίζονται με τα κολλύρια, που έχουν καθαρά φαρμακευτική και θεραπευτική χρήση, παρασκευάζονται, ωστόσο, από φαρμακευτικές εταιρείες και γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ, για χρήση οφθαλμοκαλλυντική. Με έναν τρόπο, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως η δράση τους είναι προληπτική και θεραπευτική, όχι επειδή αποτελούν καθαρά φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά λόγω των ωφέλιμων συστατικών που περιέχουν και δρουν έτσι κι αλλιώς. Ένας παραλληλισμός θα γινόταν με τις ενυδατικές κρέμες προσώπου, που δεν προορίζονται ως προϊόντα για την ίδια την καταπολέμηση της εμφάνισης ρυτίδων, ωστόσο, με έναν τρόπο – που επιβεβαιώνεται και από τους αισθητικούς – λόγω των ενυδατικών παραγόντων που περιέχουν, αναβάλλουν την εμφάνισή τους, καθώς θρέφουν το πρόσωπο, το λειαίνουν και ενισχύουν τη φυσική του υγρασία (η απώλεια της οποίας οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων).

Οι μορφές κυκλοφορίας τους είναι ως Δάκρυα-σταγόνες ματιών και ως αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Είναι και οι δύο εξίσου αποδοτικές και διαφοροποιούνται στον τρόπο χρήσης, στην περιοχή τοποθέτησης (άσπρη περιοχή των ματιών και βλέφαρα / βλεφαρίδες, αντίστοιχα) και στην ανάγκη φροντίδας των ματιών που, κάθε φορά, εξυπηρετούν. Η χρήση τους δεν προϋποθέτει, απαραίτητα, τη διακοπή άλλων καλλυντικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τα μάτια. Θα μπορούσε, μάλιστα, να συμπεριληφθεί στο σύστημα καθαρισμού και περιποίησης των ματιών που έχουμε επιλέξει και να γίνεται, όταν νιώθουμε τα μάτια μας κουρασμένα και πρησμένα ή όταν είναι κόκκινα και επιβαρυμένα, καθώς επίσης, και σε κάποια τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξασφαλίζεται μία πλήρης και ολοκληρωμένη ενυδάτωση και προστασία τους.

Τα οφθαλμοκαλλυντικά συνιστούν την εξέλιξη των προϊόντων στον τομέα της οφθαλμολογίας. Έχουν κοινά στοιχεία με ολόκληρη την γνωστή μας γκάμα καλλυντικών – προσώπου, δέρματος, μαλλιών – ως προς την κατηγορία στην οποία ανήκουν και το εύρος των παροχών τους. Λόγω της ευαισθησίας της περιοχής για την οποία προορίζονται, θα μπορούσαμε να τα ορίσουμε ως μια σπουδαία καλλυντική ανακάλυψη, όπως ήταν, για παράδειγμα, η ανακάλυψη των αντηλιακών καλλυντικών. Όπως τα αντηλιακά προϊόντα προφυλάσσουν από τις παρενέργειες του ήλιου, ενυδατώνουν το δέρμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούνται ως παράπλευροι σύμμαχοι, όταν υπάρχει κάποια δερματική πάθηση που ορίζει την αποφυγή του ήλιου ή την υπό προστασία έκθεση σε αυτόν, έτσι και τα οφθαλμοκαλλυντικά προστατεύουν από τους επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος και, κατά το δυνατό, από τους παράγοντες οφθαλμογήρανσης, ενυδατώνουν τα μάτια και δρουν ως παράπλευροι σύμμαχοι, σε περιπτώσεις οφθαλμικών παθήσεων ή μετεγχειρητικών των ματιών περιόδων.

Δείτε περισσότερα: http://www.theeyebeauty.com/eye-beauty-guide

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CLOSE
X
Add to cart